Via fotoreizigers.nl werd duidelijk dat Zoltán Pásztor december 2018 is overleden.
Deze website blijft als een klein 'in memoriam' online om mensen in de gelegenheid te stellen zijn foto's te zien.

 

Mijn naam is Zoltán Pásztor.

Ik ben in Hongarije geboren, sinds '96 woon ik in Nederland.

De foto's zijn met een panoramacamera: de Linhof Technorama 6x17 gemaakt. Het heeft mij jaren gekost om een punt te bereiken waarin de combinaties: compositie en belichting zodanig kloppen dat ik ze mijn werkelijkheid kan noemen. Dit is de dichtse benadering hoe ik de wereld zie.
Met mijn toestel kan ik meerdere beelden op elkaar exponeren. Ik maak meestal twee foto's. De eerste foto dient als achtergrond en de tweede wordt gemaakt om of zichzelf in de voorgrond te zetten of juist om de eerste foto te benadrukken. De lijnen in de twee foto's zijn fluweelzacht en de overgangen van de beelden in elkaar heen hebben een zeer natuurlijke verloop. Daardoor is men er lange tijd zoet mee om uit te vogelen welk beeld op welk beeld is gefotografeerd. De beelden op de foto's hebben altijd emotionele en plaatselijke verbintenis met elkaar. Ik gebruik vaak lange sluitertijden.
Ik scan mijn foto's in en ik snijd de randen af in een beeldbewerking programma. Omdat de negatieven van zichzelf al heel erg kleurrijk zijn en het scannen hoogwaardig gebeurt, is verdere bewerking niet nodig.

Veel kijkplezier!

Do not go gentle into that good night,

Old age shuld burn and rave at close of day;

Rage, rage against the dying of the light... 

Dylan Thomas